wtorek, 18 marca 2014

Keks z bakaliami


Najlepiej smakuje od razu po wieczornej siłowni :D 
P.


Składniki:

• 300 g mąki pszennej
• kostka masła
• 5 jaj
• 200 g cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• paczuszka cukru wanilinowego
• 250 g bakalii (mieszamy co lubimy: rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, figi, śliwki, migdały)

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.  Keksówkę wykladamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy kolejno jajka, cukier i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do osiągnięcia puszystej masy. Dodajemy cukier wanilinowy i pokrojone w mniejsze kawałeczki bakalie. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy około 50 minut. Jeżeli w trakcie okazałoby się, że keks jest z góry mocno zarumieniony a w środku jeszcze niedopieczony, należy go przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. 


1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.