Tym razem ciasto w wersji z pieczeniem lub bez - można upiec biszkopt samemu lub wyłożyć blaszkę kupnymi, podłużnymi biszkoptami. Bardzo proste w wykonaniu, wymaga tylko dłuższego chłodzenia. Rozpływa się w ustach... :)
P.
Składniki (duża blaszka):
Biszkopt:
• 6 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka mąki tortowej
LUB
• podłużne biszkopty jak np. tu
Pianka:
• 1 litr śmietanki 36% schłodzonej
• 2 galaretki czerwone (truskawkowe lub wiśniowe, wg uznania)
• dżem truskawkowy
Do posypania:
• wiórki kokosowe
Wykonanie:
Biszkopt:
Przygotować najlepiej dzień wcześniej. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 min.
Pianka:
Jesli nie piekliśmy biszkoptu, wyłożyć biszkopciki do formy (ważne jest, aby wszystkie się stykały). Biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym na grubość ok. 1 cm. Galaretki rozpuszczamy i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy, na samym końcu wlewamy zimną (lecz jeszcze płynną) galaretkę. Powstałą masę wylewamy na biszkopt (można zrobić na górze wzorki widelcem) i studzimy w lodówce min. 4 godziny, ale najlepiej całą noc. Po wyjęciu z lodówki posypujemy wiórkami kokosowymi.
rewelacja, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne i w dodatku różowe :)
OdpowiedzUsuńproste, a wygląda cudownie i na pewno smakuje przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPięknie to ciasto - deser wygląda. Smakuje z pewnością wyśmienicie, ale w jakiej ilości gorącej wody należy rozpuścić te 2 opakowania galaretek wiśniowych lub truskawkowych?
OdpowiedzUsuńTak jak na opakowaniu, można trochę mniej - zazwyczaj jak jest 500 ml to u nas 400 ml.
UsuńTe dwie galaretki rozpusciic w 400 ml wody
OdpowiedzUsuńTe dwie galaretki rozpusciic w 400 ml wody czy 1 galaretke w 400 ml wody
OdpowiedzUsuń