czwartek, 6 lutego 2014

Babka piernikowa / powrót po dłuższej przerwie! :)


Tym razem przepis na babkę piernikową - przepysznąąą! :) Przez dodatek dżemu brzoskwiniowego (lub powideł) strasznie długo zachowuje świeżość. Po trzymaniu w lodówce nawet po ponad tygodniu smakuje jak w dniu upieczenia - przetestowane ;) Oprócz tego wracam na bloga po dłuższej (miesięcznej) nieobecności. Powód? Byłam zajęta pracą nad portfoliami :) Jeśli wpada tutaj ktoś, kto oprócz pieczenia i gotowania lubi przeglądać zdjęcia lub szuka fotografa ślubnego / dziecięcego / portretowego na śląsku to zapraszam serdecznie na poniższe strony:
i

Pozdrowienia :),
P.



Składniki (1 szt.):

• 2 jajka
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• pół kostki masła/margaryny
• pół dużego słoika dżemu brzoskwiniowego lub powideł śliwkowych
• opakowanie przyprawy do piernika
• 1 i 1/2 łyżki kakao
• 1 szklanka mleka
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do dekoracji:
• wiórki kokosowe
• polewa czekoladowa lub po prostu roztopiona czekolada

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę w osobnej misce. Margarynę/masło utrzeć z cukrem i żółtkami, a następnie dodać do nich dżem/powidła, sodę, mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Wszystko razem zmieszać i wlać mleko, chwilę ucierać. Połączyć ciasto delikatnie z pianą z białek. Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i mąką. Piec ok. 40-50 minut w temp. 170-180 stopni. Po upieczeniu ostudzić, rozpuścić czekoladę, polać babkę i posypać wiórkami kokosowymi.


3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.