wtorek, 24 grudnia 2013

Lukier królewski, dekoracja pierniczków i życzenia :)


Tym razem przepis na najlepszy lukier do dekoracji ciast i ciasteczek - królewski - widniejący na Natkowych pierniczkach.
I w nawiązaniu do tematu - życzymy wszystkim Wesołych Świąt! Ciepłej, rodzinnej atmosfery na najbliższe dni i udanych wypieków w przyszłym roku! :)
N&P


Składniki:
• 90 g białka z jaj
• 450 g cukru pudru
• sok z połówki cytryny

Do dekoracji:
• szpryca
lub
• tutka z papieru do wypieków z odciętą końcówką

Przepisy na pierniczki - jeden, dwa i trzy.

Wykonanie:
Wszystkie składniki na lukier umieścić w misce. Ucierać przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach miksera, aż do połączenia się składników - lukier powinien być gęsty, bez żadnych grudek. Lukier barwimy dodatkowo przy użyciu barwników spożywczych i umieszczamy go w szprycy lub tutce - zaczynamy dekorację ;)

niedziela, 22 grudnia 2013

Pierniczki Rudolfy


Inspiracja (jak niżej) załapana już w zeszłym roku, teraz przyszedł czas na wykonanie :) 
P.



Składniki:
• 250 g mąki pszennej
• 60 g cukru pudru
• 60 g masła/margaryny
• 100 g miodu
 10 g przyprawy korzennej
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 małe jajko

Dekoracja:
• czekolada mleczna/gorzka (20-30 g)
• lukier
• czerwone m&m'sy

Wykonanie:
Blaszki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z sodą. W garnku podgrzać miód, cukier puder i przyprawę korzenną, aż masa będzie płynna - odstawić i chwilę ostudzić. Wlać do mąki, dodać pokrojone w kosteczkę masło i jajko. Zagniatać ciasto do połączenia się składników i odstawić na 10-15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką koła. Piec 8-9 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce i za pomocą patyczka do szaszłyka rysować oczy i poroża. Noski z m&m'sów przykleić na pierniczki za pomocą lukru (najlepiej królewskiego - nie odpadną). Odstawić do wyschnięcia.



sobota, 21 grudnia 2013

Pierniczki bałwanki


Miało być zupełnie coś innego, ale wyszły bałwanki :D To tak na cześć dzisiejszego śniegu :) Inspiracja - moje wypieki.com 
P.

 Składniki:

• 250 g mąki pszennej
• 60 g cukru pudru
• 60 g masła/margaryny
• 100 g miodu
 10 g przyprawy korzennej
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 małe jajko

Dekoracja:
• czekolada mleczna/gorzka (20 g)
• czerwony cukrowy pisak (lub lukier królewski zabarwiony na czerwono)
• lukier 
• pianki Marshmallow

Wykonanie:

Blaszki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z sodą. W garnku podgrzać miód, cukier puder i przyprawę korzenną, aż masa będzie płynna - odstawić i chwilę ostudzić. Wlać do mąki, dodać pokrojone w kosteczkę masło i jajko. Zagniatać ciasto do połączenia się składników i odstawić na 10-15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką koła. Piec 8-9 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce i za pomocą patyczka do szaszłyka rysować oczy i uśmiechy na piankach marshmallow, noski narysować z użyciem czerwonego pisaka lub lukru. Odstawić na godzinkę do przeschnięcia. Zrobić lukier (cukier puder + białka + sok z cytryny) i posmarować nim pierniczki. Przykleić głowy bałwankom. Gdy lukier zaschnie ozdobić bałwanki według własnego uznania - guziczki, szaliczki itp. :)




piątek, 20 grudnia 2013

Pierniczki z marmoladą


Ciąg dalszy serii świątecznej - pierniczki przekładane marmoladą przygotowywane przez mamę, w ozdabianiu pomagała siostra  :) Miałam szansę próbować ich już następnego dnia oceniając skalę miękkości - pycha! Przy okazji dorzucam maminy trik na szybkie zmiękczanie pierników - w razie, gdyby ktoś piekł pierniczki last minute (zdjęcie na dole :)).
P.


Składniki*:
• 2 kg mąki pszennej
• 500 g cukru
• 500 g masła/margaryny
• 6 żółtek
 4 jajka
• 1 łyżka sody oczyszczonej
• 1 opakowanie proszku do pieczenia (na 2 kg mąki)
• 1 łyżka kakao
• 2 opakowania przyprawy korzennej (ok. 40 g)
• 1 duży słoik marmolady wieloowocowej

Dekoracja:
• polewa czekoladowa/czekolada
• lukier
• płatki migdałów
• rodzynki
• posypki cukrowe
• kolorowe jadalne pisaki
itp. :)

*na mniejszą rodzinkę można zrobić pierniczki z połowy podanych składników :)

Wykonanie:
Blaszki smarujemy tłuszczem bądź wykładamy papierem do pieczenia. Masło/margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, jajka, miód, sodę, kakao, przyprawę korzenną oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy, a w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę. Wałkujemy i wykrawamy foremkami pierniczki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy ok. 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie przekładamy marmoladą. Na samym końcu dekorujemy według własnego uznania :)))


środa, 18 grudnia 2013

Świąteczne pierniczki


Mój ulubiony przepis na pierniczki, z którego rok w rok korzystam. :) Podpatrzyłam go u Na miotle, lekko modyfikując. Warunki są dwa - po ostudzeniu dekorujemy lukrem (zwykłym, bądź królewskim) i KONIECZNIE! chowamy przed domownikami w szczelnym pudełku :) Warto zrobić trochę więcej, z doświadczenia wiem, że w niewyjaśniony sposób ;) znikają podczas pieczenia. Angażujemy więc rodzinę i pieczemy! :)
N.


Składniki:
• 800 g mąki pszennej
• 150 g mielonych orzechów włoskich (można użyć laskowych)
• 200 g masła
• 4 jajka
 10 g sody oczyszczonej
• 3 pełne łyżki kakao
• 300 g cukru pudru
• 2 opakowania przyprawy korzennej (bądź 4 łyżki własnej)
• 1/3 szklanki miodu

Wykonanie:
Ucieramy masło, miód oraz cukier puder na gładką masę. Po połączeniu dodajemy jajka, ucieramy ponownie. Stopniowo dodajemy wymieszane w jednej misce suche produkty (tj. mąka, mielone orzechy, sodę, kakao oraz przyprawę korzenną). Powstałą masę kształtujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wałkujemy ciasto na ok. 2 mm, wykrajamy przy pomocy foremek pierniczki. Pieczemy ok. 8-9 minut w temperaturze 190 stopni.
Po ostygnięciu zdobimy np. lukrem królewskim (ubite białko z cukrem pudrem).



niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasto kakaowe z żurawiną i migdałami


Szybkie ciasto wprowadzające już w świąteczny klimat... :) Przepis z mojej nowej ulubionej książki z przepisami na słodkości "Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku" z drobnymi modyfikacjami - dodaniem żurawiny i płatków migdałowych.
P.


Składniki:

• 350 g mąki pszennej
• 225 g cukru pudru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki kakao
• 220 g miękkiej margaryny
• 4 jajka
• 4 łyżki mleka
• 50 g żurawiny suszonej
• 50 g płatków migdałowych
• 50 g czekolady (mlecznej/gorzkiej)

Do posypania:
• cukier puder

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę 30x25 cm wysmarować masłem. Mąkę przesiać. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki. Do miski włożyć mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, margarynę, jajka oraz mleko i wszystko razem utrzeć na gładką masę. Gdy wszystkie składniki się połączą dorzucić czekoladę, żurawinę oraz płatki migdałowe, wszystko razem zmieszać. Przełożyć masę do formy i piec ok 30-40 minut aż ładnie wyrośnie. Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

środa, 11 grudnia 2013

Pastelowe babeczki waniliowe


Prezent, który dostałam na urodziny dwa lata temu... :) Wykonanie Natka&Kaja, zdjęcia i przepis zamieszczam na wspominki dla potomnych - co by się w przyszłości pochwalić ;D
P.


Składniki (24 sztuki):

Babeczki:
• 2 szklanki mąki pszennej
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 250 g masła
• 1,5 szklanki cukru
• 4 jajka
• 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• ziarenka z jednej laski wanilii
• 1/4 szklanki mleka

Lukier:
• szklanka cukru pudru
• sok z połówki małej cytryny

Dekoracja:
• 800 g cukru pudru
• 50 g glukozy
• 3 łyżeczki margaryny
• 4 łyżeczki żelatyny
• 70 ml wody
• aromat cytrynowy
• barwniki w proszku - niebieskie, różowe, brązowe (dosłownie odrobinki - 1/10 łyżeczki) LUB galaretki owocowe (kilka gramów) / kakao rozpuszczone w kilku łyżkach wody
• różne jadalne perełki, pisaki, m&m'sy itp. - według uznania


Wykonanie:

Babeczki: 
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, a następnie dodawać jajka ciągle miksując. Wlać ekstrakt waniliowy i dodać ziarenka z laski wanilii. Do powstałej masy dodać mąkę z proszkiem i mleko i zmiksować do połączenia się wszystkich składników. Wypełnić papilotki masą do 3/4 wysokości. Piec w temp. 190 stopni około 20-25 minut. 

Lukier:
Przygotować chwilę przed dekorowaniem za pomocą masy cukrowej. Składniki utrzeć mikserem. Jeśli lukier wyszedłby zbyt rzadki dosypać troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodać soku z cytryny.

Dekoracja:
Przygotowujemy masę cukrową. Cukier puder przesiewamy. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 min. Po tym czasie podgrzewamy ją nad parą wodną lub w mikrofalówce na krótkim czasie aby się rozpuściła - nie dopuszczamy do zagotowania. Do żelatyny wsypujemy glukozę, mieszamy. Na koniec dodajemy margarynę i znowu mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się. Wlewamy aromat cytrynowy. Powstałą papkę łączymy z cukrem pudrem i wyrabiamy masę do momentu aż będzie plastyczna. Dzielimy ją na kilka części (w zależności od ilości kolorów, które planujemy zrobić). Rozpuszczamy galaretkę/kakao/barwniki w kilku łyżkach wody i wlewamy na masę cukrową dodając odrobinę cukru pudru. Zagniatamy aż do całkowitego zafarbowania masy. Jeśli za bardzo się klei - dosypujemy cukru pudru, jeśli jest za twarda - dolewamy łyżeczkę wody. Lepimy kule i zawijamy je w folię spożywczą (masa wtedy nie powinna twardnieć, natomiast jeśli tak się będzie działo to podgrzewamy ją chwilę w mikrofalówce). Zabieramy się za dekorowanie - masę cukrową rozwałkowujemy, wycinamy szklanką koła i przyklejamy je na babeczki za pomocą lukru. Z resztą masy postępujemy według uznania - lepimy kwiatuszki, tęcze, dodajemy jadalne perełki - a za klej służy nam lukier (jeśli zastyga - podgrzewamy go lub dodajemy trochę soku z cytryny i mieszamy).



sobota, 7 grudnia 2013

Ciasteczka maślane z nutą cytrynową - Mikołaje :)


Kruche ciasteczka w dwóch wersjach do ozdabiania - z całą mikołajową twarzą oraz (dla bardziej leniwych :D) z samą mikołajową czapką ;)
P.


Składniki (40-50 sztuk):
• 300 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 200 g masła
• 1 szklanka cukru
• 1,5 łyżeczki aromatu cytrynowego (można pominąć)
• 1 jajko

do dekoracji: cukier, wiórki kokosowe, lukier cytrynowy:
• cukier puder 500 g
• sok z cytryny
• kilka kropel aromatu cytrynowego (niekoniecznie)
• 1 białko
• dodatkowo 1/3 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku

Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem i jajkiem. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat cytrynowy. Wszystkie składniki miksujemy, następnie ręcznie ugniatamy i formujemy kulę. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy i wycinamy foremką serduszkiem ciasteczka. Pieczemy od 8-12 minut (w zależności od grubości) w temp. 200 stopni. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, po 15 minutach (jak stwardnieją) przenosimy na kratkę. Przygotowujemy lukier - cukier puder przesiewamy, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy aromat i białko - całość miksujemy do gładkości. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy więcej soku z cytryny. Przenosimy trochę lukru do innej miseczki, dodajemy barwnik i mieszamy. Ciasteczka dekorujemy lukrem, wiórkami kokosowymi i cukrem :)

wtorek, 3 grudnia 2013

Sernik wiedeński


Sernik chodził za mną od dawna, ale dopiero w zeszłą sobotę miałam czas na jakiekolwiek zabawy w cukiernika ;) Przepis pochodzi z moich wypieków - wyszedł baaardzo dobry, polecam wszystkim wypróbować! Mój wymagał pieczenia o 30 minut dłużej niż w przepisie - nie wiem czego to wina, natomiast na wartości nie stracił :) Polecam też piec w mniejszej formie niż było to w moim przypadku (zalecane 20 cm, u mnie 24 cm) - będzie wtedy wyższy :)
P.


Składniki:


• 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
• 5 jajek
• 150 g masła (100 g do sernika i 50 g do polewy)
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 50 g rodzynek
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 100 g gorzkiej czekolady


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu dodać rodzynki. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin. Po tym czasie nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości i polać sernik.