wtorek, 26 listopada 2013

Pełnoziarnisty chleb z pestkami dyni i słonecznika


Świeży, chrupiący, doskonały zarówno w formie kolorowych kanapek, jak i zwykłej kromki z dodatkiem masła. Idealna baza śniadania. Przedstawiam przepis na maminy, niezwykle prosty chleb razowy :) 
P.s. Kto nie lubi razowca: można użyć także zwykłej białej, bądź w proporcjach pół na pół.
N.


Składniki (2 keksówki):
• 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
• 8 pełnych łyżek płatków owsianych
• 1 litr ciepłej wody
• 50 g świeżych drożdży
• 2 łyżki słonecznika łuskanego
• 3 łyżki pestek dyni
• łyżka soli
• łyżka cukru

Wykonanie:
Do miski wrzucamy rozdrobnione na kawałeczki drożdże, dodajemy sól, cukier oraz płatki owsiane. Całość zalewamy i odkładamy na 10 minut, co jakiś czas mieszając. 
Po upływie czasu dodajemy 3/4 mąki i mieszamy. Następnie dodajemy słonecznik oraz pestki dyni, po chwili resztę mąki. Dokładnie mieszamy.
Formy (keksówki) smarujemy dokładnie margaryną. Wykładamy ciasto.
Pieczemy na dolnej półce piekarnika (z opcją góra-dół) w temperaturze 190 stopni przez 65 minut.
Gdy wyłożymy chleb z formy, warto obracać go co jakiś na boki, by się nie zaparzył.
Smacznego!

czwartek, 21 listopada 2013

Drink z bazylią i domowy shaker ;)


Drink idealny na babski wieczór - wcześniej widziałyśmy go na kwestii smaku i od razu obrałyśmy go sobie za cel ;) Problem zaczął się w momencie przygotowywania i dojścia do zdania w przepisie "Do shakera włożyć (...)" :D Trzeba było coś wymyślić - słoik zdecydowanie się sprawdził w swojej nowej roli! Zdecydowanie polecamy - drink godny wypróbowania! 
P&N&K


Składniki (1 drink):

• 20 ml syropu cukrowego*
• 40 ml ginu
• sok z połówki cytryny
• garść listków bazylii
• kilka kostek lodu

*składniki na syrop cukrowy:
• pół szklanki cukru (u nas trzcinowy)
• pół szklanki wody

Wykonanie:

Pół szklanki cukru wymieszać z wodą i podgrzać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru (ok. 3 min.). Odstawić, ostudzić. W moździerzu rozgnieść garść liści bazylii, przełożyć do słoika i wycisnąć sok z połówki cytryny. Dolać gin oraz syrop cukrowy, zakręcić słoik (bądź shaker ;)) i wstrząsnąć. Wlewać przez sitko do szklanki wypełnionej kostkami lodu. 


sobota, 16 listopada 2013

Ciasteczka kokosowe z białą czekoladą


W smaku baaardzo przypominają kokosanki! Tyle, że są twardsze, bardziej kruche i chrupiące oraz wzbogacone o dodatek białej czekolady :) Wolicie bardziej miękkie ciasteczka? Po upieczeniu polecam je odstawić w otwartym pojemniczku na dwa dni :)
P.


Składniki (30 sztuk):
• 300 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g wiórków kokosowych
• 120 g masła
• 200 g cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1 jajko
• 100 g białej czekolady

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białą czekoladę pokroić na maleńkie kawałeczki. W jednej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, a w drugiej utrzeć masło z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać mieszankę mączną do otrzymania ciasta. Ręcznie wgnieść kawałeczki białej czekolady. Nabierać ciasto za pomocą dużej łyżki, formować kuleczki i lekko je spłaszczać. Piec ciastka 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

wtorek, 12 listopada 2013

Trufle pistacjowe


Pistacje + biała czekolada + serek mascarpone i mamy przepis na rozpływające się w ustach pralinki :)
P.


Składniki (12 sztuk):

Trufle:
• 80 g białej czekolady
• 80 g mascarpone
• 20-30 g pistacji (już obranych)
• 1 łyżeczka masła

Polewa:
• 100 g białej czekolady
• kilka pistacji do dekoracji

Wykonanie:

Trufle: 
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną lub w mikrofalówce. Ostudzić. Pistacje zblendować. Serek mascarpone zmiksować na puch, dodać masło, pistacje oraz białą czekoladę i miksować do połączenia się składników. Schłodzić masę w lodówce przez 1-2 h, do czasu aż będzie się dało formować z niej kulki, które następnie schładzamy raz jeszcze w zamrażarce ok. 30 minut. 

Polewa:
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną lub w mikrofalówce. Pistacje obrać i przepołowić. Trufle wyjąć z zamrażalki i moczyć w czekoladzie. Od razu na wierzch kłaść pistację. Zmrozić kilka minut w zamrażarce Przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce (przed podaniem wyjąć je minimum 30 minut wcześniej - dzięki temu będą rozpływać się w ustach :) ).



piątek, 8 listopada 2013

Ciasteczka owsiane - domowe Sasanki :)


Sasanki to zdecydowanie moje ulubione ciasteczka owsiane, szczególnie te z dodatkiem czekolady. Wersja domowa tych ciastek jest w zasadzie identyczna w smaku, ba! Podobno nawet lepsza - przynajmniej tak przy pierwszym ich pieczeniu stwierdził najbliższy mi w życiu człowiek :) A siostra porywała z blaszki nie czekając aż czekolada zastygnie...
P.


Składniki (ok. 28-32 sztuki):
• 100 g mąki pszennej
• 100 g masła
• 100 g płatków owsianych błyskawicznych
• 20 g sezamu
• 50 g cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2-3 łyżki mleka
• 1-2 łyżeczki masła (do rozpuszczenia wraz z czekoladą)
• 100 g czekolady (do posmarowania ciasteczek, można pominąć)

Wykonanie:
Płatki owsiane wraz z ziarnami sezamu blendujemy na mniejsze kawałeczki. Do miski wsypujemy płatki z sezamem, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wszystko razem zagniatamy kilka minut. Dodajemy mleko, zagniatamy raz jeszcze, owijamy folią i wkładamyć do lodówki na 15-30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy dwie duże blaszki papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość 5mm. Przygotowujemy szklankę i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy 15 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce wraz z dwoma łyżeczkami masła. Smarujemy ciasteczka czekoladą za pomocą pędzelka. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.



środa, 6 listopada 2013

Drink Błękitna Laguna


Gościnnie wpisuje się siostra Patrycji ;) Drink przeznaczony dla osób lubiących słodkie napoje. Nadający się idealnie na wieczory spędzone w damskim gronie na pogaduszkach - dziewczyny były zachwycone! Nie jest to ten popularny drink Blue Lagoon, ale nazwa do niego idealnie pasuje (kolor w rzeczywistości wychodzi identyczny jak na zdjęciu :))..
E.

Składniki (1 drink):
• 50 ml Malibu
• 25 ml Blue Curacao
• sok bananowy
• kilka kostek lodu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Kostki lodu wkładamy do szklanki. Następnie wlewamy 50 ml Malibu i 25 ml Blue Curacao. Zalewamy sokiem bananowym. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. 

wtorek, 5 listopada 2013

Deser z mascarpone i malinami na ciepło


Deser ze wczorajszego babskiego wieczoru, który dosłownie przeszedł do historii pod względem różnych wydarzeń... Krótko wspominając - bycie lunatykiem może czasem skończyć się szyciem i prześwietleniem głowy w szpitalu. Takich 'atrakcji' jeszcze chyba nigdy nie było... Natomiast jeśli chodzi o sam deser - jak zwykle prosto i szybko, a bardzo smacznie :) Równocześnie z deserem robiły się drinki - przepis i fotorelacja już niedługo, a przy okazji pokażemy patent na domowy shaker :D ...
P.

Składniki (3 porcje):
• 250 g mascarpone
• 100 ml śmietanki 30%
• laska wanilii
• 2 łyżki cukru pudru
• 200 g malin (mrożonych lub świeżych)
• 100 g herbatników

Wykonanie:
Mascarpone zmiksować ze śmietanką, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii (przecinamy laskę wzdłuż i wyjmujemy ziarenka za pomocą noża). Herbatniki połamać na małe kawałeczki. Maliny podgrzać w mikrofalówce aż puszczą sok, następnie porozgniatać je łyżką lub widelcem. Nakładać warstwami - maliny, herbatniki, masę serową, herbatniki, maliny i znowu masę z wanilią. Na wierzch wyłożyć po jednej malince. Podawać od razu. Smacznego :)

poniedziałek, 4 listopada 2013

Deser szarlotkowy


Jabłko z cynamonem to klasyka :) Połączenie, które lubi większość ludzi. Proponuję szybki, prosty i całkiem elegancki deser, którego można podawać w dwóch odsłonach... Z jogurtem greckim, czyli bardziej na gęsto (jak u mnie) lub z płynnym jogurtem naturalnym bardziej jako koktajl :) Polecam!
P.

deser szarlotkowy

Składniki*:

• 200 g obranych jabłek (ok. 3-4 średnie)
• 100 g jogurtu greckiego lub naturalnego
• 150-200 ml mleka 
• 1,5  łyżeczki cynamonu
• 30 g biszkoptów (ok. 6 dużych sztuk)
• 3 łyżeczki cukru

*3 mniejsze porcje (takie jak na zdjęciu) lub 2 większe


Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać jogurt, mleko, cukier, 4 biszkopty (20 gramów) oraz cynamon i wszystko razem zblendować. Przelać do szklanek. Pokruszyć pozostałe biszkopty na mniejsze kawałeczki i posypać po wierzchu oraz oprószyć lekko całość cynamonem. Smacznego :)

deser z jabłkami i cynamonem

deser z jabłkami i cynamonem