wtorek, 30 lipca 2013

Puszyste ciasto z owocami lata


Pierwszy raz robiłam je rok temu i od razu podbiło moje serce. A w zasadzie nie tylko moje - pamiętam, jak zanosiłam je paniom z którymi współpracowałam w ramach podziękowań za odbyte praktyki - również baaardzo chwaliły :) Przepis to inspiracja kwestią smaku - trochę zmodyfikowany. Prościutkie w wykonaniu, bez żadnych udziwnień w składnikach, a połączenie jagód i malin z puszystym ciastem - pierwsza klasa :) 


Składniki:

• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 1/2 szklanki oleju
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szklanka z górką malin
• szklanka z górką jagód
• cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę (24 lub 28 cm - u mnie ta mniejsza) smarujemy lekko olejem. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy w 4 częściach cukier i cukier wanilinowy ciągle miksując. Dodajemy żółtka i nadal dokładnie ubijamy. Kolejnie wlewamy olej i krótko miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Na samym końcu dodajemy do masy w trzech częściach mąkę i miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do formy i zasypujemy owocami, które następnie się w nim zatopią. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 - 50 min. do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i posypać cukrem pudrem.



niedziela, 28 lipca 2013

Kremowa tarta z jagodami


Kruchy spód, lekki, delikatny waniliowy krem i jagody. Czego chcieć więcej?:)


Składniki:

Ciasto kruche (tarta o średnicy 28 cm):
• 220 g mąki
• 1 jajko
• 4 łyżki cukru pudru
• łyżka ekstraktu z wanilii
• 120 g masła

Krem:
• 250 g mascarpone
• 200 ml śmietanki 30%
• 1 łyżka ekstraktu z wanilii
• 100 g białej czekolady
• 2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
• jagody


Wykonanie:

Ciasto kruche:  
Do garnka wkładamy cukier, masło i przesianą mąkę. Miksujemy aż zrobią się okruszki, dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii i miksujemy raz jeszcze do połączenia się wszystkich składników. Lepimy z ciasta kulę, którą spłaszczamy, zwijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i przenosimy na formę o średnicy 28 cm. Dziurkujemy spód widelcem, wkładamy do lodówki na kolejne pół godziny, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyciągamy tartę z lodówki i przykrywamy folią aluminiową, obciążamy ryżem lub fasolą. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy obciążenie. Zostawiamy tartę w piekarniku jeszcze na 13 minut. Wyciągamy i studzimy.

Krem i dekoracja: 
Czekoladę rozpuszczamy w misce nad parą wodną i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietankę ubijamy. Pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Gdy śmietanka jest już ubita dodajemy w trzech częściach mascarpone i ekstrakt waniliowy i miksujemy na małych obrotach. Wlewamy czekoladę i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wkładamy krem na pół godziny do lodówki, a po tym czasie wykładamy go na kruchy spód i dekorujemy jagodami. Smacznego!:)



czwartek, 25 lipca 2013

Tort Niespodzianka

tort urodzinowy

Tort, który idealnie zasłużył na tą właśnie nazwę :) Takie cudeńko dostałam na swoje urodziny w marcu tego roku i była to tak ogromna niespodzianka, że do teraz nie mogę wyjść z podziwu! Naprawdę się nie spodziewałam... :D Dziękuję raz jeszcze ;* Natka i Kaja dzielą się przepisem, a ja wrzucam tutaj żeby zachować dla potomnych... ;) Standardowo przekroju brak, ale wierzcie na słowo - pycha było! ;D
P.

Składniki:

Biszkopt:
• 10 jajek
• 10 łyżek cukru
• 8 łyżek mąki
• 2 łyżki kakao

Krem:
• 330 ml śmietanki 36%
• 500 g mascarpone
• łyżka ekstraktu waniliowego
• 1-2 łyżki cukru pudru
• 3-4 banany

Dekoracja:
• 12 opakowań wafelków WW
• 2 opakowania 170 g M&M's Crispy (niebieskie opakowanie)
• wstążeczka
• mascarpone do podlepiania wafli

Wykonanie:

Biszkopt:
Składniki dzielimy na dwie porcje. Najpierw ubijamy 5 białek z cukrem, kolejnie 5 żółtek wrzucamy do ubitej piany. Do tego wrzucamy 4 łyżki przesianej mąki oraz łyżkę kakao i mieszamy lekko łopatką. To samo robimy z pozostałą częścią składników. Powstałą masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 min. w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu przecinamy biszkopt na dwie części.

Krem:
Śmietankę ubijamy. Po dokładnym ubiciu dodajemy w trzech-czterech częściach mascarpone, ekstrakt waniliowy oraz cukier puder i miksujemy na niskich obrotach. Banany kroimy na plasterki i układamy na biszkopcie. Przekładamy krem śmietankowy na banany i nakładamy drugi blat biszkoptu. Smarujemy boki i górę tortu kremem.

Dekoracja:
Na boki tortu przyklejamy wafelki czekoladowe. Na górę wykładamy m&m'sy lekko dociskając. Wiążemy wstążeczkę... i gotowe! :)

tort dla dziecka

pomysłowy tort

środa, 24 lipca 2013

Koktajl jagodowo - malinowy z bitą śmietaną


Zakup dwóch litrów jagód poskutkował w moim wykonaniu produkcją koktajlów, ciasta i tarty (aktualnie w trakcie pieczenia ;)). Tym razem propozycja do śniadania (jak w moim wypadku) albo poobiadowego deseru - koktajl malinowo - jagodowy z bitą śmietaną. Wygląda dobrze, ale smakuje jeszcze lepiej... :)

Składniki (3 porcje):

• 130 g jagód (i kilka do dekoracji)
• 130 g malin (i kilka do dekoracji)
• 100 ml pełnego mleka 
• 50 g jogurtu naturalnego
• 1 łyżka miodu
• 3 łyżki cukru (lub mniej w zależności od słodkości owoców)
• 150 - 200 ml śmietanki 30%
• 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Owoce i mleko schłodzić wcześniej w lodówce. Do blendera wkładamy jagody, maliny, wlewamy mleko, jogurt, dodajemy miód i cukier i wszystko miksujemy. Zimną śmietankę ubijamy, a na sam koniec dodajemy dwie łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę przekładamy łyżką bądź rękawem do szklanek i zalewamy koktajlem. Wykładamy po łyżce śmietany na górę koktajlu i przyozdabiamy owocami. Smacznego :)



wtorek, 23 lipca 2013

Tarta czekoladowo - migdałowa z miętową nutą



Kolejny przepis Natki, tym razem tarta na niedzielę. W ogródku teraz duuużo mięty, także jak to stwierdziła -  trzeba korzystać! To właśnie ona nadaje tej tarcie orzeźwiający smak tym samym neutralizując trochę słodkość białej czekolady :) Warto spróbować! 



Składniki:

Ciasto:
• 120 g masła (może być z lodówki lub w temp. pokojowej)
• 50 g cukru pudru
• 1 żółtko
• 180 g mąki pszennej
• szczypta soli

Masa:
• 200 ml śmietanki 36%
• 200 g białej czekolady
• ok. 100 g płatków migdałowych (z czego odkładamy trochę do dekoracji) 
• 2 gałązki mięty

Wykonanie:

Ciasto:
Przesiewamy mąkę i cukier puder. Wszystkie składniki - masło, mąkę, cukier, żółtko i sól łączymy i modelujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 h. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 1cm i wykładamy formę, widelcem nakłuwamy równomiernie ciasto, przykrywamy papierem do pieczenia oraz obciążamy (ja użyłam białej fasoli). Pieczemy ok. 12-15 minut pod przykryciem w temp. 180 stopni, następnie ściągamy papier i pieczemy jeszcze ok. 3-5 min., by nabrało złocistego koloru.

Masa:
Podgrzewamy śmietankę kremówkę na wolnym ogniu, wyłączamy jednak przed zagotowaniem, wrzucamy kostki czekolady i rozpuszczamy w śmietance. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki i schładzamy. Część płatków blendujemy razem z listkami z gałązek mięty. Miksujemy otrzymaną masę z rozpuszczoną czekoladą. Po otrzymaniu ubitej masy wykładamy krem na schłodzoną tartę, przyozdabiamy płatkami migdałowymi i miętą.



niedziela, 21 lipca 2013

Drinki arbuzowo - miętowe


Grill w deszczu zawsze spoko ;) Grunt to trzy dziewczyny, optymistyczne nastawienie, koce i swetry, duuuużo jedzenia (nie tylko z grilla) i drinki :D Takie oto cudeńka znowu są dziełem Natki, a mi aż miło to tutaj wrzucać ;D Swoją drogą przedstawiam jeszcze poniżej wariację arbuzowo-miętowo-pomarańczową - czyli dolanie soku pomarańczowego do połowy tego drinka. Też bardzo dobre, polecam obie wersje :D 



Składniki (3 drinki):

• ćwiartka arbuza
• kilka listków mięty
• 6 kieliszków wódki (dużych)
• kilka kostek lodu

* opcjonalnie 3 łyżki cukru, jeśli arbuz nie jest słodki

Wykonanie:

Pozbyć się pestek z arbuza i cały miąższ zmiksować z listkami mięty w blenderze. Do szklanek wlać po 2 kieliszki wódki oraz miks arbuzowo - miętowy. Wrzucić kostki lodu. Przyozdobić listkami mięty oraz kawałkami arbuza. 






sobota, 20 lipca 2013

Tort Donut z masą śmietankową i pokruszonymi ciasteczkami Oreo


Torcik sprzed ponad miesiąca, robiony przeze mnie i Kaję na Natkowe urodziny :) Masa grzechu warta! :D



Składniki:

Biszkopt:
• 8 jajek
• 8 łyżek cukru
• 9 łyżek mąki
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
• 500 g śmietanki 36%
• 500 g mascarpone
• 130 - 140 g ciasteczek oreo 
• posypka

Polewa i dekoracja:
• 100 g śmietanki 36%
• 200 g białej czekolady
• 1/4 łyżeczki fioletowego barwnika w proszku
• posypka

Wykonanie:

Biszkopt:
Tortownica ok. 24-26 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ubijamy białka z cukrem. Po dokładnym ubiciu dodajemy żółtka i przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką. Przelewamy do tortownicy, wkładamy do piekarnika na 30 minut (lub do suchego patyczka). Odstawiamy na jeden dzień. Następnie kroimy na trzy części do uzyskania trzech blatów i możemy zacząć przekładać kremem. 

Krem:
Ciasteczka oreo kruszymy. Śmietankę ubijamy. Po dokładnym ubiciu dodajemy w trzech częściach mascarpone i  miksujemy na niskich obrotach. Następnie dodajemy pokruszone oreo i 2-3 łyżki cukru pudru oraz dokładnie mieszamy. Przekładamy biszkopty. Wycinamy całkowicie środek biszkoptu oraz przycinamy od środka tak, aby zrobić rzeczywiste spady. Po wycięciu i wymodelowaniu zabieramy się za nakładanie kremu na boki, na górę nie nakładamy! Następnie przechodzimy do zrobienia polewy czekoladowej. 

Polewa i dekoracja:
Nad parą wodną w garnuszku rozpuszczamy białą czekoladę wraz ze śmietanką. Po jej całkowitym rozpuszczeniu dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Polewamy tort i dekorujemy posypką. Wstawiamy na min. 1-2 godziny do lodówki przed podaniem :)



czwartek, 18 lipca 2013

Babeczki cytrynowe z kremem jogurtowo - czekoladowym


Wczorajsze Natkowe pyszne babeczki cytrynowe (krem cudowny <3!), które określam mianem babeczek 'dobrych na wszystko'.


Składniki:

Babeczki:
• 2 jajka
• 2 żółtka
• 130-140 g mąki
• 75 g cukru
• 115 g jogurtu naturalnego
• sok z jednej cytryny
• skórka z jednej cytryny
• szczypta soli
• 1/4 łyżeczki sody
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
• jogurt grecki (opakowanie 340 g)
• 100 g białej czekolady
• czereśnie do dekoracji

Wykonanie:

Babeczki:
Jajka, żółtka i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy masło, ucieramy aż do połączenia się w jednolitą masę. Przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem i solą, i dodajemy na zmianę z jogurtem naturalnym. Napełniamy papilotki, pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 minut do suchego patyczka. Następnie studzimy na kratce.

Krem i dekoracja:
Jogurt grecki wykładamy na gazie na sitku na kilka godzin w lodówce do odsączenia. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy. Po odsączeniu się jogurtu mieszamy razem z białą czekoladą - miksujemy na puszystą masę. Schładzamy ok. 1h w lodówce, a następnie szprycujemy. Kładziemy po czereśni (mogą być również inne owoce). Przed poczęstunkiem schłodzić jeszcze chwilę w lodówce, aby krem był zbity. Smacznego :)



wtorek, 16 lipca 2013

Tort Brownie z pistacjami przekładany śmietanką z mascarpone


Współpraca popłaca! Post specjalnie dla Kaji, która w lutym tego roku ten torcik na swoje urodziny otrzymała :D Robiłyśmy go z Natką, która wczoraj ładnie znalazła jakieś jego zdjęcia, a ja doszukałam się ilości składników z przepisu :D Przekroju nie mamy, ale kto się lubuje w brownie, czekoladzie, pistacjach i kocha krem śmietankowo-mascarpone to propozycja dla niego :)

Składniki:

Ciasto:
• 400 g czekolady (po dwie mleczne i gorzkie)
• 2 kostki masła
• 200 g mąki
• 600 g cukru
• 12 jajek
• 100 g orzechów włoskich

Krem i dekoracja:
• 250 g pistacji (waga w łupinkach, najlepiej solone)
• 500 g mascarpone
• 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej według uznania)
• śmietanka 36% 330 ml
• 200 g truskawek

Wykonanie:

Ciasto:
Przygotować tortownicę 24-26 cm. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Nad parą wodną w misce rozpuszczamy masło z czekoladami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy mikserem i stopniowo dodajemy przesianą mąkę i cukier. Do masy z jajkami wlewamy masę czekoladową i pokruszone orzechy włoskie i mieszamy.  Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami. Wlać do tortownicy i piec ok. 30 minut lub aż patyczek będzie suchy. Wyjąć, ostudzić i pokroić wzdłuż na trzy części.

Krem i dekoracja:
Pistacje obrać i posiekać na drobne kawałeczki. Śmietankę kremówkę ubić, na sam koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie mascarpone i zmiksować. Najlepiej przed przełożeniem schłodzić masę chwilę w lodówce. Przełożyć blaty browniego oraz rozsmarować krem na bokach. Wszystko obsypać pistacjami. Pokroić truskawki na 4 części i każdy kawałek umieścić na wyciśniętym z rękawa kremie śmietankowym (tak jak na zdjęciu). Smacznego!:)


poniedziałek, 15 lipca 2013

Owocowa sałatka imprezowa


Tym razem nie ja jestem autorem - tworzyła N. (pewnie nie będzie to pierwszy i ostatni raz na tym blogu - za niedługo przepis na niespodziankę na grilla ;D)! Ja natomiast miałam przyjemność zjedzenia oraz sfotografowania tego cudeńka półtora miesiąca temu. Wraz z Kają dziękujemy bardzo i liczymy na jeszcze coś kiedyś! :D Był to też nasz pierwszy raz z pitahają... Tak prawdę mówiąc lepiej ten owoc wygląda niż smakuje, ale taka odmiana raz na jakiś czas to fajna sprawa :)

Skład sałatki:
• kiwi
• grejfrut
• truskawki
• arbuz
• pitahaja (wcześniej chłodzimy w lodówce)
• nektarynka
• banan
• wafle rożki
• sok z cytryny

Wykonanie:
Truskawki myjemy. Kiwi, banana i pitahaję kroimy na plasterki, nektarynki i grejfruta na kawałki, arbuza w trójkąty. Pitahaję skraplamy sokiem z cytryny. Do wafli rożków wkładamy kawałki nektarynek, bananów i kiwi. Wszystko układamy na talerzu :)))





czwartek, 11 lipca 2013

Koktajl malinowo - nektarynkowy na jogurcie naturalnym z płatkami owsianymi



Moja propozycja gęstego koktajlu jako dodatku do śniadania (tak jak u mnie dzisiaj) lub zdrowego podwieczorku :) Szybko, owocowo i zdrowo!

Składniki (dwie mniejsze porcje lub jedna duża):

• 1 dojrzała nekatrynka
• 100 g jogurtu naturalnego
• 100 g malin
• 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych (lub wcześniej przygotowanych, namoczonych zwykłych)
• sezam do posypania
• opcjonalnie 1-2 łyżki miodu lub cukru w zależności od słodkości owoców lub waszych smaków

Wykonanie:

Nektarynkę pokroić na kawałki (nie trzeba obierać ze skórki). Wrzucić do blendera wraz z malinami, jogurtem, płatkami błyskawicznymi i miodem/cukrem. Zmiksować wszystko razem, przelać do szklaneczek. Przyozdobić sezamem i malinami. Smacznego! :)))




wtorek, 9 lipca 2013

Mango Lassi z musem truskawkowym


Składniki (4 porcje):

• 1 duże dojrzałe mango (schłodzone przez kilka godzin w lodówce)
• szklanka pełnego mleka
• 1 mały jogurt naturalny (ok. 180-190 g)
• 3 łyżki cukru lub miodu
• 100-200 g truskawek
• wiórki kokosowe
•  2 szczypty kardamonu

Wykonanie:

Mango obieramy zostawiając skórkę i pestkę. Pokrojone kawałki mango wkładamy do blendera i dodajemy mleko, jogurt, dwie łyżki cukru oraz kardamon - wszystko miksujemy. Przelewamy do szklanek. Następnie truskawki miksujemy wraz z łyżką cukru na gładki mus i wlewamy na górę. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!