wtorek, 3 grudnia 2013

Sernik wiedeński


Sernik chodził za mną od dawna, ale dopiero w zeszłą sobotę miałam czas na jakiekolwiek zabawy w cukiernika ;) Przepis pochodzi z moich wypieków - wyszedł baaardzo dobry, polecam wszystkim wypróbować! Mój wymagał pieczenia o 30 minut dłużej niż w przepisie - nie wiem czego to wina, natomiast na wartości nie stracił :) Polecam też piec w mniejszej formie niż było to w moim przypadku (zalecane 20 cm, u mnie 24 cm) - będzie wtedy wyższy :)
P.


Składniki:


• 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
• 5 jajek
• 150 g masła (100 g do sernika i 50 g do polewy)
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 50 g rodzynek
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 100 g gorzkiej czekolady


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu dodać rodzynki. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin. Po tym czasie nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości i polać sernik.



5 komentarzy:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.