niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasto kakaowe z żurawiną i migdałami


Szybkie ciasto wprowadzające już w świąteczny klimat... :) Przepis z mojej nowej ulubionej książki z przepisami na słodkości "Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku" z drobnymi modyfikacjami - dodaniem żurawiny i płatków migdałowych.
P.


Składniki:

• 350 g mąki pszennej
• 225 g cukru pudru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki kakao
• 220 g miękkiej margaryny
• 4 jajka
• 4 łyżki mleka
• 50 g żurawiny suszonej
• 50 g płatków migdałowych
• 50 g czekolady (mlecznej/gorzkiej)

Do posypania:
• cukier puder

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę 30x25 cm wysmarować masłem. Mąkę przesiać. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki. Do miski włożyć mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, margarynę, jajka oraz mleko i wszystko razem utrzeć na gładką masę. Gdy wszystkie składniki się połączą dorzucić czekoladę, żurawinę oraz płatki migdałowe, wszystko razem zmieszać. Przełożyć masę do formy i piec ok 30-40 minut aż ładnie wyrośnie. Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.