wtorek, 12 listopada 2013

Trufle pistacjowe


Pistacje + biała czekolada + serek mascarpone i mamy przepis na rozpływające się w ustach pralinki :)
P.


Składniki (12 sztuk):

Trufle:
• 80 g białej czekolady
• 80 g mascarpone
• 20-30 g pistacji (już obranych)
• 1 łyżeczka masła

Polewa:
• 100 g białej czekolady
• kilka pistacji do dekoracji

Wykonanie:

Trufle: 
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną lub w mikrofalówce. Ostudzić. Pistacje zblendować. Serek mascarpone zmiksować na puch, dodać masło, pistacje oraz białą czekoladę i miksować do połączenia się składników. Schłodzić masę w lodówce przez 1-2 h, do czasu aż będzie się dało formować z niej kulki, które następnie schładzamy raz jeszcze w zamrażarce ok. 30 minut. 

Polewa:
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną lub w mikrofalówce. Pistacje obrać i przepołowić. Trufle wyjąć z zamrażalki i moczyć w czekoladzie. Od razu na wierzch kłaść pistację. Zmrozić kilka minut w zamrażarce Przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce (przed podaniem wyjąć je minimum 30 minut wcześniej - dzięki temu będą rozpływać się w ustach :) ).



9 komentarzy:

  1. Wyglądają nieziemsko ! Uwielbiam pistacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham pistacje:)) szkoda że nie dałaś foto w przekroju.... bardzo jestem ciekawa jak wyglądają:))

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przepieknie i przepysznie...kocham pistacje..=)

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurczę, marzenia się spełniają! zapisuję! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia! Muszę zmusić mojego C., żeby mi kupił pistacji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno zrobię! wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.