poniedziałek, 4 listopada 2013

Deser szarlotkowy


Jabłko z cynamonem to klasyka :) Połączenie, które lubi większość ludzi. Proponuję szybki, prosty i całkiem elegancki deser, którego można podawać w dwóch odsłonach... Z jogurtem greckim, czyli bardziej na gęsto (jak u mnie) lub z płynnym jogurtem naturalnym bardziej jako koktajl :) Polecam!
P.

deser szarlotkowy

Składniki*:

• 200 g obranych jabłek (ok. 3-4 średnie)
• 100 g jogurtu greckiego lub naturalnego
• 150-200 ml mleka 
• 1,5  łyżeczki cynamonu
• 30 g biszkoptów (ok. 6 dużych sztuk)
• 3 łyżeczki cukru

*3 mniejsze porcje (takie jak na zdjęciu) lub 2 większe


Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać jogurt, mleko, cukier, 4 biszkopty (20 gramów) oraz cynamon i wszystko razem zblendować. Przelać do szklanek. Pokruszyć pozostałe biszkopty na mniejsze kawałeczki i posypać po wierzchu oraz oprószyć lekko całość cynamonem. Smacznego :)

deser z jabłkami i cynamonem

deser z jabłkami i cynamonem

11 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny deser ! pysznie się prezentuje i pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm, pyszności :) często sobie robię taki jogurt i zajadam się ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwa szarlotka w wersji szklankowej :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności ale bym zjadła taki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poczułam jego zapach czas poczuć i smak :) Idealny deser ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. nic tylko zanurzyć łyżeczkę do środka

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybkie i przepyszne , wypróbowane ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wooow, jeszcze chyba nikt nigdy tak szybko nie wypróbowal przepisu z tego bloga! :) I bardzo się cieszę, że smakowało! :)))

      Usuń
  9. Świetny deser na listopadowe po południa:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.