poniedziałek, 28 października 2013

Tort czekoladowy

tort czekoladowy

Teraz dla kontrastu tort zrobiony na urodziny mamy w tym roku :) Zawiera w sobie trzy rodzaje czekolady. Początkowo wizualnie miał wyglądać kompletnie inaczej... Życie wymusiło zmianę koncepcji - wszystko przez mikser, którego silnik przepalił się podczas ubijania śmietanki :P 
P.

tort czekoladowy

Składniki:

Ciasto:
• 6 jaj
• 150 g cukru
• 170 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 100 g zmielonych migdałów

Krem czekoladowy:
• 200 g czekolady (mleczna i gorzka)
• 300 ml śmietanki 30%
• 2 łyżeczki kawy espresso (rozpuszczonej)
• 250 g mascarpone

Krem budyniowo-czekoladowy:
• 400 ml mleka
• budyń waniliowy w proszku (opakowanie 60 g)
• 100 g białej czekolady
•  mała puszka frużeliny wiśniowej

Dekoracja:
• ziarenka kawy
• łyżka kakao
• tabliczka czekolady (nie będzie wykorzystana cała)

Wykonanie:

Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni. Tortownicę (24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Migdały zmielić i przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania kremowej masy. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Przez sitko przesiać mąkę i proszek do pieczenia wprost do masy żółtkowej, a następnie wmieszać na przemian pianę z białek z mąką migdałową do połączenia się wszystkich składników. Piec przez 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu przeciąć ciasto na trzy części. 


Krem czekoladowy:
Rozpuszczoną kawę i śmietankę wlewamy do rondelka, podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia.Zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia się. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 h. Po tym czasie wyciągamy, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy do lodówki aż do momentu przełożenia tortu.

Krem budyniowy:
W miseczce mieszamy proszek budyniowy z kilkoma łyżkami mleka. Całą resztę mleka podgrzewamy w garnku. Wlewamy rozpuszczony proszek w gorące mleko i mieszamy jeszcze przez minutę do lekkiego zgęstnienia. Ściągamy z ognia. Od razu wrzucamy do budyniu białą czekoladę połamaną na kostki i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Na pierwszy blat ciasta (pozostawiony w tortownicy) wykładamy frużelinę wiśniową i masę budyniowo-czekoladową. Przykrywamy drugim blatem ciasta na którym kolejnie rozsmarowujemy ok. 1/3 całości kremu czekoladowego. Przykrywamy ostatnim blatem i odstawiamy do schłodzenia w lodówce (na 3h lub najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyjmujemy tort z tortownicy i smarujemy go pozostałym kremem czekoladowym.

Dekoracja:
Na tort wykładamy dookoła ziarenka kawy i posypujemy kakao. Tabliczkę czekolady odwracamy górą do dołu i cienkim, długim i ostrym nożem przesuwamy po gładkiej powierzchni tworząc wiórki takie jak na zdjęciu. Posypać nimi górę. Tak przygotowany tort trzymać w lodówce do momentu podania.

tort czekoladowy

tort czekoladowy

10 komentarzy:

  1. Aleś on kuszący w swojej prostocie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z zewnątrz wygląda fantastycznie , chciałabym zobaczyć jak warstwy się układają :) Chociaż moze lepiej nie bo bym zbyt dużej ochoty na niego nabrała ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest cudowny, idealny, piękny...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi się bardzo podoba taka minimalistyczna dekoracja, bardzo jest elegancki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Każdy kęs tego tortu to musi być czysta rozkosz:) Czekolada, migdały...mmmm...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę oglądać takich słodkości wieczorami:) Nie będę mogła zasnąć!:) Cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis na masę czekoladową jest przepysznyyyyyy !!!! Polecam dla smakoszy czekolady, pomimo że ja nim nie jestem bardzo mi smakował a mój mąż był zachwycony :))) Miałam jednak problem z masą budyniową, chyba coś zrobiłam nie tak (pomimo, że wszystko zgodnie z instrukcją) bo pomimo całej nocy i dnia w lodówce była miękka i rozlewała sie podczas krojenia :(

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.