poniedziałek, 21 października 2013

Jabłecznik

jabłecznik

Pozostajemy w jabłkowo - cynamonowych klimatach. Jedne z ciast mojego dzieciństwa... :)  Przepis maminy, a cały jabłecznik tym razem to praca łączona - ciasto biszkoptowe piekłam ja, całą resztą zajęła się mama. Zdążyłam sfotografować ostatnie trzy kawałki ciasta.... :D
P.

jabłecznik

Składniki:

Ciasto biszkoptowe:
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka octu
• 1 szklanka mąki tortowej

Masa jabłkowa:
• 2 kg jabłek
• łyżka cynamonu
• 4 łyżki cukru
• 1/5 szklanki wody

Do posypania:
• cukier puder

Wykonanie:

Ciasto biszkoptowe: 
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać. Oddzielić białka od żółtek. W miseczce żółtka zmieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Białka wraz z cukrem ubić na gładką, białą masę. Dodać żółtka z octem i proszkiem i zmiksować. Dodać mąkę i zmieszać wszystko razem na niskich obrotach miksera. Wylać masę do formy i piec ok. 25 minut. Odstawić do ostudzenia (można nawet na całą noc). Przeciąć na pół.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Wlać wodę do garnka i wrzucić jabłka, gotować na małym ogniu aż do zmięknięcia co jakiś czas mieszając (ok. 1-2 h). Gdy z jabłek zrobi się już mus dodać cukier oraz cynamon i jeszcze chwilę gotować. Masę ostudzić i wyłożyć na blat biszkoptu, przykryć drugim. Schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Jabłecznik

jabłecznik

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasta z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda tak lekko i puszyście, aż chce się je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie i lekko niczym chmurka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj jakie te kawałeczki równiutkie!! Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten prepis jest na dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blaszkę 20x30 cm, także raczej małą :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.