czwartek, 10 października 2013

Chleb ze słonecznikiem, pestkami dyni i prażoną cebulką - najlepszy!

prosty chleb

Najlepszy chleb pszenny z dodatkami jaki ostatnio jadłam! Wyrósł na kompletnego faworyta wśród chlebów tego typu. Wszystko razem komponuje się wspaniale, a dodatek cebulki tworzy idealny wręcz smak. Zachwalam, ale polecam wypróbować! Szczególnie, że jest łatwy do zrobienia, a naprawdę tego warty... Bardzo długo zachowuje świeżość. Ja wcinam na sucho, ale rodzina zachwala z dodatkiem kremowego serka śmietankowego :) Przepis i wyrób mojej mamy.
P.

chleb ze słonecznikiem

Składniki:

• 1 kg mąki pszennej
• 100 g drożdży świeżych
• 2 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru
• 1/2 szklanki pestek dyni (łuskanych)
• 1/2 szklanki słonecznika (łuskanego)
• 1/2 szklanki prażonej cebulki
• 4 szklanki ciepłej wody
• 1/4 szklanki ciepłego mleka

* można również dodać 1/2 szklanki siemienia lnianego :)

Wykonanie:
Przygotować dwie duże keksówki, wysmarować lekko olejem lub masłem. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Do miseczki wlać mleko, dodać cukier i rozdrobnić drożdże - odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać ziarna, cebulkę i sól. Po 15 minutach wlać wyrośnięte drożdże oraz wodę. Wyrabiać ciasto rękami do gładkości (może się lekko kleić). Przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika i piec ok. 1 h. Wyciągnąć z pieca, chwilę odczekać i wyjąć z keksówek do ostudzenia. Smacznego! :)

chleb z ziarnami

chleb z cebulką

najlepszy chleb

szybki chleb

10 komentarzy:

  1. Ta cebulka zdaje się dodawać chlebkowi masę świetnego smaku :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smażona cebulka daje aromat i niepowtarzalny smak, polecam

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie :) Uwielbiam chleby z cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. poczęstuję się, bo jest to coś zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że ta cebulka w środku sprawią, że całość jest pyszna! No i chleb jest zdecydowanie błyskawiczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ten chleb nie musi wyrosnąć przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi :) Jedynie te 15 minut na wyrośnięcie drożdży :)

      Usuń
  6. jaka ma byc ta maka pszenna ?czy jakis numer/

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka pszenna maka czy pszenna do chleba?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.