czwartek, 24 października 2013

Bułki orkiszowe z ziarnami

bułki orkiszowe

Chyba nie trzeba ich specjalnie zachwalać ;) Przepis pochodzi z pracowni wypieków z drobnymi modyfikacjami :)
P.

bułki orkiszowe

Składniki (8 szt.):

• 200 g mąki pszennej

• 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
• 300 ml wody
• 1 łyżka masła
• 12 g drożdży suszonych
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko do posmarowania
• do posypania: słonecznik, sezam, siemię lniane

Wykonanie:

Obie mąki wymieszać z drożdżami. Dodać sól, masło, miód oraz wodę i wyrobić ciasto. Nakryć miskę szmatką/ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części z których uformować bułki. Wyłożyć je na blaszki z papierem do pieczenia, przykryć raz jeszcze ręcznikiem i zostawić na 30 min. do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec 20 minut, po wyjęciu ostudzić na kartce. 

bułki orkiszowe

bułki orkiszowe

bułki orkiszowe

5 komentarzy:

  1. Śliczne, piękniejsze niż ze sklepu, po prostu idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne bułeczki :) pełne zdrowia, i wyglądają tak świetnie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie:) Zamiast ciągłego pieczenia chlebów, może w końcu zabiorę się za jakieś bułeczki...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. te bułeczki mówią same za siebie. chętnie je wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.