wtorek, 24 września 2013

Naleśniki orkiszowe z ricottą i borówkami


Zdrowy, smaczny i bardzo sycący obiad, a dodatkowo szybki i prosty w wykonaniu :) Inspiracja z Women's Health.
P.

Składniki*:

• 1/2 szklanki mąki orkiszowej
• 1/2 szklanki maślanki
• 2 białka jaj
• 2 łyżeczki oleju
• 1/4 łyżeczki soli
• duża garść płatków migdałowych
• 200 g borówek
• 200 g serka ricotta
• cukier puder do posypania (1-2 łyżeczki)
• pół łyżeczki kakao

*składniki na porcję jak na zdjęciu, tj. dwa naleśniki i nadzienie :)

Wykonanie:

Rozgrzewamy teflonową lub naleśnikową patelnię i zmniejszamy ogień do 2/3. Mąkę, białka, maślankę, olej i sól miksujemy na gładką masę. Z połowy smażymy pierwszego naleśnika po 3-4 minuty z każdej strony. To samo robimy z drugą połową masy. Naleśnika wykładamy na talerz i smarujemy serkiem ricotta (ok. 3/4 opakowania). Na serek nakładamy borówki i obsypujemy cukrem pudrem, kakao i płatkami migdałowymi. Przykrywamy drugim naleśnikiem, którego następnie smarujemy pozostałą częścią ricotty, borówek i płatków migdałowych. Posypujemy kakao i cukrem pudrem. Smacznego :)


3 komentarze:

  1. wygladaja ( i zapewne smakuja) przepieknie:). Zapraszamy do nas.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają, aż ślinka kapie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dania z mąką orkiszową. Zazwyczaj używam jej do ciast i jakoś tak zapomniałam, żeby usmażyć zdrowszą wersję naleśników...Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.