niedziela, 4 sierpnia 2013

Trufle jagodowe



Moje drugie trufle w życiu. Pamiętam, że pierwsze robione dwa lata temu zebrały dość pozytywne recenzje (jeszcze z przepisu z kwestii smaku, więc jakże mogło być inaczej ;)... Tym razem podobno też wyszło smacznie, mimo że coś tam sama namieszałam. Przy okazji naszła mnie refleksja - tworzenie i ozdabianie tego rodzaju słodyczy to dla mnie naprawdę dobra zabawa, która gwarantuje oderwanie się od szarej rzeczywistości. A pomysł na kolejne już jest... :)


Składniki (18 sztuk):

Trufla:
• 110 g białej czekolady
• 3 płaskie łyżki śmietany 36%
• 4 łyżki jagód
• niepełna szklanka zmiksowanych biszkoptów (ok. 100 g)

Polewa i dekoracja:
• 200 g białej czekolady
• 2-3 łyżki wiórków kokosowych (u mnie były 4, jednak troszkę za dużo)
• 1/8 łyżeczki barwnika w proszku rozpuszczonego w 3 łyżeczkach wody

Wykonanie:

Trufla:
Biszkopty mielimy w blenderze, następnie to samo robimy z jagodami (do uzyskania gładkiej masy). Czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką nad parą wodną. Po jej rozpuszczeniu dodajemy jagody i biszkopty i chwilę miksujemy. Schładzamy ok. 2 godzin w lodówce, a przed lepieniem wkładamy masę jeszcze na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjmujemy masę i lepimy kulki (ok. 18 sztuk). Wkładamy na godzinę do zamrażalki.

Polewa i dekoracja:
Dwie łyżki wiórków kokosowych wsypać do małego woreczka i wlać 3 łyżeczki wody wraz z brawnikiem. Wstrząsać i ugniatać do momentu, aż wiórki zafarbują na fioletowy kolor. Wysypać na talerz aby przeschły (ok. 5-10 min.). Czekoladę (najpierw jedną, gdy się skończy to drugą) rozpuścić nad parą wodną, a następnie przelać do szklanki i moczyć trufle. Posypywać kokosem. Wstawić do zamrażalki na ok. pół godziny. Po tym czasie trufle są gotowe do podania. Smacznego :)





17 komentarzy:

  1. Są śliczne i pewnie smaczne. Troszkę misternej pracy, ale jaki efekt :))) Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają fantastycznie, mogę się poczęstować?

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne... i takie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pięknie i apetycznie - no i boskie zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają obłędnie:) genialne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym się wprosiła na jedną pralinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem pod wrażeniem wykonanej roboty. Pięknie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne to mało powiedziane. Na prawdę imponujące trufelki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyglądają, na początku myślałam że są posypane lawendą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Są cudowne, wyglądają przepięknie, zjadłabym chętnie parę takich!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ są piękne! Zachwyciły mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sa cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudownie się prezentują , muszą być smakowite

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.