wtorek, 13 sierpnia 2013

Granola orzechowa z masłem fistaszkowym


Propozycja dla fanów orzechów i mało słodkich śniadań :)


Składniki:
• 10 łyżek masła orzechowego
• 2 łyżki miodu
• pół szklanki wody
• 3 łyżki otrąb żytnich
• 220 gramów płatków owsianych
• 100 gramów orzeszków ziemnych
• 50 gramów orzechów laskowych

Wykonanie:
Masło orzechowe, wodę i miód podgrzewamy w rondelku do momentu aż staną się jednolitą masą. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy otręby, płatki owsiane, orzechy laskowe i ziemne i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut (mieszając co 15 minut). Na ostatnie 5 minut włączamy funkcję grill w piekarniku. Wyciągamy z piekarnika, studzimy i przechowujemy w zamkniętym słoiku.


7 komentarzy:

  1. przepyszna mieszanka, idealny pomysł na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. granola pyszna !! z masłem orzechowym na pewno *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. ach, domowa granola, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. podwójnie orzechowa, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne! Zaraz zrobię moim NieAlergikom ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ach pyszne! muszę sobie takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. z dodatkiem masła orzechowego to zdecydowanie moja ulubiona granola :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.