wtorek, 23 lipca 2013

Tarta czekoladowo - migdałowa z miętową nutą



Kolejny przepis Natki, tym razem tarta na niedzielę. W ogródku teraz duuużo mięty, także jak to stwierdziła -  trzeba korzystać! To właśnie ona nadaje tej tarcie orzeźwiający smak tym samym neutralizując trochę słodkość białej czekolady :) Warto spróbować! 



Składniki:

Ciasto:
• 120 g masła (może być z lodówki lub w temp. pokojowej)
• 50 g cukru pudru
• 1 żółtko
• 180 g mąki pszennej
• szczypta soli

Masa:
• 200 ml śmietanki 36%
• 200 g białej czekolady
• ok. 100 g płatków migdałowych (z czego odkładamy trochę do dekoracji) 
• 2 gałązki mięty

Wykonanie:

Ciasto:
Przesiewamy mąkę i cukier puder. Wszystkie składniki - masło, mąkę, cukier, żółtko i sól łączymy i modelujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 h. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 1cm i wykładamy formę, widelcem nakłuwamy równomiernie ciasto, przykrywamy papierem do pieczenia oraz obciążamy (ja użyłam białej fasoli). Pieczemy ok. 12-15 minut pod przykryciem w temp. 180 stopni, następnie ściągamy papier i pieczemy jeszcze ok. 3-5 min., by nabrało złocistego koloru.

Masa:
Podgrzewamy śmietankę kremówkę na wolnym ogniu, wyłączamy jednak przed zagotowaniem, wrzucamy kostki czekolady i rozpuszczamy w śmietance. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki i schładzamy. Część płatków blendujemy razem z listkami z gałązek mięty. Miksujemy otrzymaną masę z rozpuszczoną czekoladą. Po otrzymaniu ubitej masy wykładamy krem na schłodzoną tartę, przyozdabiamy płatkami migdałowymi i miętą.



2 komentarze:

  1. Zaintrygował mnie dodatek mięty do tej dość klasycznej kompozycji. Ciekawa jestem tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie idealna... moje smaki

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.