niedziela, 28 lipca 2013

Kremowa tarta z jagodami


Kruchy spód, lekki, delikatny waniliowy krem i jagody. Czego chcieć więcej?:)


Składniki:

Ciasto kruche (tarta o średnicy 28 cm):
• 220 g mąki
• 1 jajko
• 4 łyżki cukru pudru
• łyżka ekstraktu z wanilii
• 120 g masła

Krem:
• 250 g mascarpone
• 200 ml śmietanki 30%
• 1 łyżka ekstraktu z wanilii
• 100 g białej czekolady
• 2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
• jagody


Wykonanie:

Ciasto kruche:  
Do garnka wkładamy cukier, masło i przesianą mąkę. Miksujemy aż zrobią się okruszki, dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii i miksujemy raz jeszcze do połączenia się wszystkich składników. Lepimy z ciasta kulę, którą spłaszczamy, zwijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i przenosimy na formę o średnicy 28 cm. Dziurkujemy spód widelcem, wkładamy do lodówki na kolejne pół godziny, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyciągamy tartę z lodówki i przykrywamy folią aluminiową, obciążamy ryżem lub fasolą. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy obciążenie. Zostawiamy tartę w piekarniku jeszcze na 13 minut. Wyciągamy i studzimy.

Krem i dekoracja: 
Czekoladę rozpuszczamy w misce nad parą wodną i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietankę ubijamy. Pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Gdy śmietanka jest już ubita dodajemy w trzech częściach mascarpone i ekstrakt waniliowy i miksujemy na małych obrotach. Wlewamy czekoladę i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wkładamy krem na pół godziny do lodówki, a po tym czasie wykładamy go na kruchy spód i dekorujemy jagodami. Smacznego!:)



12 komentarzy:

  1. Jejku, wygląda obłędnie smacznie i już nie mogę sobie wyobrazić jak musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam jagody w tarcie. a jeszcze ten krem..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę kawałeczek! Albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super wygląda... Uwielbiam tarty, szczególnie z owocami i masą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki aksamitny krem... A jagody i biała czekolada to zestawienie genialne! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. zakochałam się <3 dooosłwonie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Urocze fotografie. Krem z mascarpone i czekolady jest przepyszny. Idealnie smakował zapewne w towarzystwie jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Potwierdzam (jako królik doświadczalny)- przepyszna! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarta- pyszności:)
    Dziękuję za kolejną! propozycję do akcji jagodowej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Przyznam Ci, że zakochałam się w tym kremie ;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.