niedziela, 16 czerwca 2013

Calzone z nadzieniem pieczarkowo-serowym z kurczakiem



Wypiek z mojej ulubionej kuchni włoskiej - calzone, czyli pizza pieróg! Przepis na ciasto z mojewypieki.pl, nadzienie według mojego uznania:) Wychodzą 4 duże pierogi - danie idealne na obiad. Podawać z sosem czosnkowym i/lub pomidorowym.
P.

Składniki:

Ciasto:

• 450 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 7 g drożdży suchych
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 250 ml mleka
• 1 jajko - do posmarowania

Nadzienie:

• 5 łyżek oliwy 
• 500 g pieczarek
• 300 g kurczaka
• 250 g sera żółtego startego (u mnie ementaler + trochę parmezanu) 
• sól
• pieprz
• suszone oregano (lub zioła prowansalskie)
• suszony rozmaryn
• 4 ząbki czosnku 
• 4 małe cebule


Wykonanie:


Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, posypać oregano i startym serem. Ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suszonym rozmarynem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Nadzienie: Rozgrzewamy oliwę na patelni. Kroimy cebule oraz czosnek i podsmażamy 7-10 min. na patelni. Kroimy pieczarki i dodajemy je do cebuli, przyprawiamy, smażmy ok. 10 minut. Na osobnej patelni podsmażamy kawałeczki kurczaka (przyprawione solą i pieprzem). Ściągamy obie patelnie i mieszamy kurczaka z pieczarkami i cebulami. 





11 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na ciekawy obiad, to nadzienie to zdecydowanie moje smaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmmmmm, wygląda bosko! Chętnie bym teraz takie wszamała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile nadzienia, i to jakiego pysznego! Mniaam, uwielbiam calzone ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Calzone to jedna z moich ulubionych potraw. Świetnie nadaje się na obiad ze znajomymi, a jak zostanie to i na śniadanie można odgrzać. Ten farsz wygląda bardzo kusząco, więc muszę go spróbować w zastępstwie mojego ukochanego - pepperoni a la Pizza Dominium (pieczarki, pepperoni, sos pomidorowy i mozarella).

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wiesz może ile ma kcal? :) proszę o szybką odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, nie mam zielonego pojęcia :) Natomiast można dodać kcal każdego ze składników i podzielić na 4, jeśli się komuś chce:)

      Usuń
  7. Ile wychodzi tych pierogów?

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ! <3

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.